Boekgegevens
Titel: Leiddraad bij het onderwijs in de kennis der levenlooze natuur
Auteur: Arendt, R.; Bellaar Spruyt, Cornelis
Uitgave: Groningen: Wolters, 1889
2e [gew.] dr; 1e dr.: Arnhem, 1870-1872. - 3 dl. in 1 bd
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 960
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_200059
Onderwerp: Natuurkunde: natuurkunde: algemeen
Trefwoord: Natuurkunde, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Leiddraad bij het onderwijs in de kennis der levenlooze natuur
Vorige scan Volgende scanScanned page
52
Bespreiigt men eenen vloer met water, dan wordt het vertrek koe-
ler. In de nabijheid van rivieren, vijvers of slooten is des zomers de
lucht koeler dan in droge streken. Bij het nemen van een bad voelt
men de grootste koude, nadat men het bad heeft verlaten, vooral
wanneer het bad warm geweest is. Het drinkwater blijft in poreuze
koelflesschen (alcaraza's) veel koeler dan in gewone karaffen.
VRAGEN TER HERHALING.
Welke zijn de drie aggregatie-toestanden der lichamen? Waarom
spreekt men niet liever van drie soorten van lichamen, dan van
drie toestanden der lichamen? Verkeert eene zelfde stof altijd
in denzelfden toestand ? Hoe kan men water van den eenen
toestand in den anderen overbrengen? Hoe werkt de warmte op
vaste Hchamen? en op vloeistoffen? en op gassen? Beschrijf de
proeven, door welke men die werking aantoont. Zijn er ook
vaste lichamen, die bij verwarming inkrimpen? Hoe kan men
de aanwezigheid der lucht zichtbaar maken ? ^\'at is een ther-
mometer? Wat het vriespunt op eenen thermometer? Hoe bepaalt
men de tem])eratuur van een lichaam? Rijst de temperatuur al-
tijd van eene vloeistof, waaronder eene vlam staat? AVat is het
kookpunt op eenen thermometer? Wat ziet men achtereenvolgens
als men water tot de kookhitte verwarmt? Wanneer zegt men dat
het water kookt? Is water, dat zingt of raast, kokend of niet?
Waarvoor is meer warmte noodig, om water van o° tot ioo° te ver-
warmen, of om dezelfde hoeveelheid water te verkoken? Waarin
verandert het kokend water? Is de damp, die uit kokend water
oprijst, warmer dan dat water ? Wat is eene distillatie ? Uit welke dee-
len bestaat een distilleertoestel? Is waterdamp hetzelfde als wasem?
Wat is zuiverder water, gedistilleerd water of i)ompwater? Wat is
het kookpunt van zuiveren alcohol? en van aether? Wat is eene
distillatie bij gedeelten? Wat distillleert het eerst over, als men een
mengsel van alcohol en water verhit? Kan men door de distillatie
bij gedeelten zuiveren alcohol verkrijgen? AA^at gebeurt er als men
een mengsel van aetherdamp en lucht met eene vlam aanraakt ?