Boekgegevens
Titel: Leiddraad bij het onderwijs in de kennis der levenlooze natuur
Auteur: Arendt, R.; Bellaar Spruyt, Cornelis
Uitgave: Groningen: Wolters, 1889
2e [gew.] dr; 1e dr.: Arnhem, 1870-1872. - 3 dl. in 1 bd
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 960
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_200059
Onderwerp: Natuurkunde: natuurkunde: algemeen
Trefwoord: Natuurkunde, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Leiddraad bij het onderwijs in de kennis der levenlooze natuur
Vorige scan Volgende scanScanned page
10
tje wortlt reeds na eenige minuten vochtig en is na 24 uren geheel
of grootendeels in eene dikke vloeistof veranderd. Men zegt daarom
dat de potasch in aanraking met lucht vervloeit. In eene gesloten flesch
vervloeit de jjotasch niet. Houdt men een stukje potasch in de hand,
dan voelt men warmte; de potasch wordt vochtig en blijft aan de
hand kleven.
Proef De vervloeide potasch wordt in een reageerbuisje
voorzichtig verwarmd.
Evenals bij de gekristalliseerde soda ontwijkt er waterdamp; de
vervloeide potasch bevat zvater. Van waar. kan dit water afkom-
stig zijn?
Stoffen, die uit de lucht water tot zich trekken, noemt men
hygroscopisch.
24»"' Proef. In een bekerglas wordt eene zekere hoeveelheid
watervrije soda (50 gram bijv.) met de dubbele hoeveelheid water
omgeroerd. In een ander bekerglas mengt men 50 gram potasch met
de dubbele hoeveelheid water.
De ])0tasch lost zich nagenoeg geheel op, van de soda blijft een
aanmerkelijk gedeelte onopgelost.
De soda is minder oplosbaar dan de potasch.
GLAUBERZOUT EN BITTERZOUT OF
ENGELSCH ZOUT.
Het glauberzout vormt kleurlooze, doorschijnende, zuilvormige
kristallen. De smaak is onaangenaam, bitter en tegelijk zout. Het
worilt in de geneeskunde gebruikt.
25ste Proef Men stoot eene kleine hoeveelheid glauberzout fijn
en mengt het in een bekerglas met water. In een reageerbuisje ver-
hit men een paar kristallen van glauberzout.
Glauberzout is in water oplosbaar en bevat water.
Het bitterzout of engelsch zout vertoont zich als zuilvormige kris-
tallen van eenen zoutachtig bitteren smaak, die gewoonlijk zeer klein
zijn. Ook dit zout wordt in de geneeskunde gebruikt.