Boekgegevens
Titel: Leiddraad bij het onderwijs in de kennis der levenlooze natuur
Auteur: Arendt, R.; Bellaar Spruyt, Cornelis
Uitgave: Groningen: Wolters, 1889
2e [gew.] dr; 1e dr.: Arnhem, 1870-1872. - 3 dl. in 1 bd
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 960
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_200059
Onderwerp: Natuurkunde: natuurkunde: algemeen
Trefwoord: Natuurkunde, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Leiddraad bij het onderwijs in de kennis der levenlooze natuur
Vorige scan Volgende scanScanned page
i -
• ■ ' - ......%
i. KEUKENZOUT.
Men vindt het zout op sommige plaatsen in den grond en noemt
het in dat geval steenzout. Dit steenzout is somtijds helder als glas
en volkomen zuiver, dikwijls onzuiver, ondoorschijnend en gekleurd.
Het grofzout en het fijne zout worden verkregen uit dit steenzout,
of uit zoute bronnen, of uit de zee. Het grofzout bestaat uit stukjes
in den vorm van kleine holle torentjes (pyramiden). Elk van die
torentjes wordt gevormd door de samenvoeging van vele kleine
dobbelsteentjes.
jsto Proef. In een bekerglas brengt men omstreeks 400 gram
water en voegt bij kleine hoe-
veelheden fijn zout toe, bijv.
telkens een theelepel vol. Tel-
kens, nadat men het zout bijge-
voegd heeft, schudt men en
wacht met de toevoeging van
eenen nieuwen lepel zout, totdat
het eerste verdwenen is.
. Hoe meer zout men reeds
heeft toegevoegd, des te langer
duurt het, voordat het nieuwe
zout verdwijnt. Nadat men ein-
delijk ongeveer 150 gram zout heeft verbruikt, blijft het zout, dat
men verder in het water doet, onveranderd op den bodem liggen.
Het water heeft den smaak van het zout aangenomen.
Oplossing. Slappe of verdunde, sterke en verzadigde oplossing.
Proef. Men brengt een ei eerst in een bekerglas met water,
daarna in de verzadigde oplossing van keukenzout.
Het ei zinkt in het water en drijft op de verzadigde oplossing.
£ene oplossing van zout in water is zwaarder dan zuiver water.
Proef. Voegt men bij het water in het bekerglas, waarin het
ei gezonken is, een gedeelte van de verzadigde zoutoplossing, dan
si'iii VT, Leiddraad. 2e druk. '