Boekgegevens
Titel: Natuurkundige mengelingen: een leesboek voor de hoogste klasse der lagere scholen
Auteur: Sluijters, Hendrik
Uitgave: Bergen op Zoom: J.C. Verkouteren, 1845
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: 679 F 3
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_200051
Onderwerp: Biologie: natuurlijke historie
Trefwoord: Natuurlijke historie, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Natuurkundige mengelingen: een leesboek voor de hoogste klasse der lagere scholen
Vorige scan Volgende scanScanned page
( 40. )
»lies trordt dan van liefzcl^e door de men»
seilen gebruikt. Het vleesch wordt ge-
geten, de wol verwerkt, en ele huid tot
perkament of leder bereid. iSells van de
hoeven, hoornen en beenderen kan men
I(jm koken, en in Napels maakt men van
de darmen der Jonge lammeren vioolsna-
ren. Hebt gij i]rel ooft gedacht, kinilc-
i-en, dat het onnoozele schaap zulk een
nuttig dier voor ons was ? — Maar somte:i-
gen onder u zullen het misschien wreed
vinden , dat wij de schapen, en vooral de
Jonge lammeren , sïagten en opeten ; dft
kan u nu wel zoo voorkomen, kinderen T
maar het is toch Inderdaad voor liet ge-
slacht der schapen, in het algenseen,
zeergoecïenvoordeelig, dat wïj schapen-
en lamsvleesch eten. Bit komt u vreemtl,
Ja onbegrijpelijk en tegensirijdig voor,
niet waar? Maar gij zult echterweiliaast
ontdekken, dat het wezenlijlc zoo met dc
zaak gelegen is, aïs gij , hetgeen wij hier
zullen laten volge» , i^iaar behoorlijk wilt
overwegen en nadenken.
Het leven is cea goed, waaiin allen,
die het genieten, zich verheagen, van
den menscli af tct het wormpje toe;
hoe meer schepselen dit levea der-
halve genieten, hoe meer goed en geluk
er over de narde verspreid v-ordt. I»e
volmaaktste schepselen hebben ©oU het
pi^eeste regt op leven en geluk, dewijl zij