Boekgegevens
Titel: Grondbeginselen der natuurkunde, door de eenvoudigste proeven toegelicht
Serie: Van Druten & Bleekers goedkope bibliotheek voor alle standen, of verzameling van nuttige werken over allerlei vakken van wetenschap door de beste der hedendaagse schrijvers, [1e afd., serie 1], dl. 12-14
Auteur: Crüger, F.E.J.; Logeman, W.M.
Uitgave: Sneek: Van Druten & Bleeker, 1856-1858
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: NOK 09-61
URL: https://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_200029
Onderwerp: Natuurkunde: natuurkunde: algemeen, Natuurkunde: meetmethoden, meettechnieken en instrumentatie van de natuurkunde
Trefwoord: Natuurkunde, Experimentele natuurkunde, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Grondbeginselen der natuurkunde, door de eenvoudigste proeven toegelicht
Vorige scan Volgende scanScanned page
697
is in den damp als gebondene warmte, welke tot zijn bestaan
noodig is; bovendien brengt hij uit het water reeds eene vrije,
voelbare warmte van 100 graden mede.
Door het eene lood damp, dat zelf niet heeter was dan 100
graden, zijn nog de 5 looden koud water in het bierglas tot
koken, dus tot 100 graden, verhit geworden. Terwijl de damp
in de drupvormig vloeibare gedaante terug gebragt wordt, geeft
hij de in hem gebondene warmte van 5 maal 100 graden we-
der af en is daardoor in staat om 5 lood water tot 100 graden
te verhitten.
Diensvolgens w^ o r d t b ij den terugkeer van den
damp in den drupvormig vloeibaren toestand
warmte v r ij, en wel bedraagt de vrij wordende hoeveelheid
warmte 5 maal 100 graden, maar zijne gezamenlijke warmte,
daar hij zelf nog 100 graden heet is, 6 maal 100 graden C.
366. De vertraging van het koken door de drukking
der lucht en der dampen.
De papiniaansche pot of digestor. Daar in een open vat
geene vloeistof boven haar kookpunt verhit kan worden, en
voortaan alle nieuw bijko-
Fig. 390.
mende warmte als gebondene
warmte in de opstijgende
dampen treedt , en dus voor
de vloeistof verloren gaat,
zoo moet men, om de vloei-
stof sterker te venvarmen,
het kookvat luchtdigt slui-
ten en het opstijgen van
dampen, bij gevolg ook het
koken, verhinderen. Op de
dampblazen, die van den bo-
dem van het kookvat opstij-
gen, rust vooreerst de niet
45*
Vertra-
ging van
het ko-
ken door
de druk-
king der
lucht en
der
dampen.
it^