Boekgegevens
Titel: Verhalen en leerrijke voorbeelden uit de vaderlandsche geschiedenis, voor de jeugd: met platen
Auteur: [niet beschikbaar]
Uitgave: Amsterdam: Ten Brink & De Vries, 1840
Opmerking: Oorspr. titel: Verhalen en leerrijke voorbeelden voor de jeugd, benevens eenige bijzonderheden wegens de groote en kleine visscherijen. - 1824
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: NOK 09-1199
URL: http://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_206487
Onderwerp: Geschiedenis: geschiedenis van Europa
Trefwoord: Geschiedverhalen, Nederland, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Verhalen en leerrijke voorbeelden uit de vaderlandsche geschiedenis, voor de jeugd: met platen
Vorige scan Volgende scanScanned page
82
van elk schip een walvisch gevangen wordt, dan zijn
de kosten van zulk een schip, gemeenlijk goed ge-
maakt; worden er meer gevangen, dan veroorzaakt
zulks gewoonlijk winst. Er zijn voorbeelden, dat het
spek van eenen walvisch 120, of 130 tonnen traan,
en de tong 20 tonnen traan, of daaromtrent, heelt
opgeleverd; maar het gebeurt ook wel, dat er sche-
pen, zonder iets te vangen, terug komen. Intusschen
komen er door de walvisch-vangst vele menschen
aan het werk, zoo met het bouwen en verder gereed-
maken van de schepen, alsmede van het vaatwerk cn
verdere gereedschappen: terwijl ook het leveren van
de proviand, aan vele anderen insgelijks eenig voor-
deel aanbrengt.
Keesje. Hoe wordt het walvisch-spek verder be-
handeld, en wat komt er nog meer van de Wal-
visschen ?
Reiihirt. Aan land wordt het walvisch-spek naar
de Traanhoherijen gebragt, alwaar er eene soort van
olie, welke men traan noemt, uit gekookt wordt.
Men doet zulks in koperen pannen, welke gemeenlijk
tien of elf voeten wijd zijn, of somtijds ook wel in
ijzeren potten. Deze pannen of potten worden gedeel-
telijk met water gevuld, alvorens het walvisch-spek
er wordt ingeworpen, ten einde het aanbranden er
van voor te komen. Onder het koken, wordt het
spek door twee mannen gedurig omgeroerd. Wanneer
nu hetzelve eenigen tijd, (gemeenlijk twee of drie
uren) gekookt heeft, en men oordeelt, dat er alle
vettigheid uit is, dan schept men de traan, en de
uitgekookte stukken spek, met groote koperen lepels