Boekgegevens
Titel: Natuur- en huishoudkundig handboek
Serie: Verhandelingen, uitgegeeven door de Nederlandsche Maatschappij: tot Nut van 't Algemeen ;, 15: 2
Auteur: Stant, Cornelius
Uitgave: Amsterdam: C. de Vries, H. van Munster en zoon, J. van der Heij, 1814.
Maatschappij: tot Nut van 't Algemeen.
Opmerking: Bevat: Antwoord op de prijsstoffe: Een natuur- en huishoudkundig handboekje / door Cornelis Stant
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: NO 09-930
URL: http://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_206414
Onderwerp: Geneeskunde: voeding (persoonlijke gezondheidszorg)
Trefwoord: Voedingsstoffen, Voedselveiligheid, Voedingsleer, Gidsen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Natuur- en huishoudkundig handboek
Vorige scan Volgende scanScanned page
( )
ijle Haring , hoe zeer van dit alles ontfioken, en minue»^
vet, is echter ZDOVv'el om uadelik tc eien, als om tc
verzenden, voldoende, indien dezelve voor het overige
goedgekeurd is. Deze wordt in den handel betaalt als drie
tot twee. — Behalve het kenmerk van een reuzel te bezitten
in de plaats van hom of kuit, zoo is de ton , waar in
matjes Haring gelegen is , gemerkt met twee gordin-
gers tusfchen de halshoepen; en die, waar in ijle Ha-
ring ligt met ééne gording op de buik der ton.
De kleinzouten Haring, dat is, die in plaats van met
grof Spaansch zout, met keetzout, gerafineerd zout,
of ook wel zout van zout gezoden genoemd, gezouten
is, is altemaal volle Haring, en draagt een naam tn
merk, overeenkomstig den tijd, waar in hij gevangen
is; te weten; die na St. Margrietsdag C21 Julij) tot
den asflen dito gevangen is, heet -^rouvlics Haring,
en de ton is gemerkt V., die na St. Jacob en dus van
a6 Jnlij tot 24 Augustus wordt gevangen, en met klein
zout gezouten, heet men Jacobi Haring, en de ton
draagt het merk J ; de Haring na St. Bartholomeus,
(24 Augustus) tor en met 14 September ingefloten,
g(.'vangen , noemt men Eartholomei Haring , en het
vaatwerk wordt getekend B, terwijl die, welke na
Kruisverheffing (14 Septembel-) gevangen en gelegen
wordt, met )}( op de ton getekend en Kruis-Haring
genoemd wordt.
tVrakke Haring , vooral de Bruit, Nachtfchamel en
Smeul gekeurde, voor zoo ver deze laatste eetbaar is,
kunnen, indien zij dadelijk gegeten worden , zeer wel
tot fpijze dienen; echter zijn zij ver beneden de goede
te achten; daarom worden ook de tonnen, waarin zij
zijn, en waar uit zii op zware firaffen niet mogen
verlegd worden, door Keurmeesteren dadelijk bij de
keuring gemerkt, hetgene dus iï!^de de oplettendheid
vordert, en waarvan het dus genoegzaam zijn zal de
merken op te geven. Van de grof zout en Haring wordt
de nachtfchamele gekeurde dus op de ton gemerkt
de Bruit 0, en de Smeul-Haring SM; De Schalbak
met SB getekend, is even goed als de beste Haring
om te eten, en is alleen wrak gekeurd, omdat hij
gefchonden is aan kop, rug of elders. Dc Rootvaan
dus gemerkt ^r , is alleen wankleurig rood aan hom
©f kuit, doch mede zeer goed voor den eter. Dc ove-
1 ri-