Boekgegevens
Titel: Natuur- en huishoudkundig handboek
Serie: Verhandelingen, uitgegeeven door de Nederlandsche Maatschappij: tot Nut van 't Algemeen ;, 15: 2
Auteur: Stant, Cornelius
Uitgave: Amsterdam: C. de Vries, H. van Munster en zoon, J. van der Heij, 1814.
Maatschappij: tot Nut van 't Algemeen.
Opmerking: Bevat: Antwoord op de prijsstoffe: Een natuur- en huishoudkundig handboekje / door Cornelis Stant
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: NO 09-930
URL: http://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_206414
Onderwerp: Geneeskunde: voeding (persoonlijke gezondheidszorg)
Trefwoord: Voedingsstoffen, Voedselveiligheid, Voedingsleer, Gidsen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Natuur- en huishoudkundig handboek
Vorige scan Volgende scanScanned page
C 207 ƒ
Zij bevatten veel honigachtig fap en zijn dus ïn
zoo verre voedend, gelijk de Rozijnen ; haar huisfelijk
gebruik is alleen tot lekkernij in gebakken , ten wel-
ken einde zij van de fteenen en andere onreinigheden
gezuiverd, en gewasfchen behooren te worden; ook
gaat men de zwarte gegiste en van de mijt aangedane
voorbij (♦).
, Bij deze, als nu, befchouwdè vruchten voegen wij:
IV. De Succade, welke mede onder de inmengfelen
der gebakken behoort, die in de Hollandfche keukens,
der meer gegoeden niet vreemd zijn. —
En hoezeer het woord Succade eigenlijk een alge-
meene naam is, die met bijvoeging van den foortelij-
ken naam der vrucht, aan alle gekonfijte fruiten toe-
komt Ct) 5 zoo verliaan wij meer bepaald onder die
benaming die groene Konfituur, welke uit Madera y
Genua en Lisfabon ons gezonden wordt, alwaar men
haar van een foort van meloen, volgens fommigen van
de Calabas {Cucubis Pepó) bereidt, en met den meer
eigenen naam van Calabasfade benoemt. Zij zijn ruw
en bultig van buiten, vleezig, olijfkleurig, vet, zoet,
geurig en zeer aangenaam van fmaak. Zij komt in hal-
ven gefneden en van de aanhangende zaden naauw-
keurig gezuiverd, van Madera ,in kisten , fomtijds van
wel tweehonderd ponden zwaar. Eene andere foort,niet
zoo gezuiverd, wel eens in vierde of achtfte deelen
gefneden, komt in kleinere, dunne,fpanen kistjes over;
is groener dan de Madera Succade , dunner, niet zoo vet,
en moet voor deze in waarde en lekkerheid wijken.
Onder de Specerijen behooren ook de Nagelbollen
of Nagelkoppen (ook onder den naam van Piment en
jlalfpijs, ja ook, fchoon niet te regt, onder dien van
Rommelkruid, in onze drogistwinkels bekend) opgeteld
en bedacht te worden. Zij zijn de onrijpe, gedroogde
vruchten van zeker Mirtheboompje dat in Spaansch-
Amc*
O Cf. Geoffroij Ic. 317. fq.
Ö) Buis, Woordenboek, Art. Succade.
(§5 Myrtus Pimenta. L. Men moet de Nagelkoppen niet
verwarren, gelijk geoffroij, ruttij en andere hebben
gedaan, met de Caryophyllus Plinii; bij de Tranfehen Poivre
de Thevet genoemd: want dit is een geheel ander gewasjof-
fchoon deszelfs vrucht ook eenigzins fpecerijachtig is.