Boekgegevens
Titel: Het boek der natuur: natuurkundig leesboek voor scholen en huisgezinnen
Auteur: [niet beschikbaar]
Uitgave: Tilburg: R.K. Jongens-Weeshuis, 1894
2e, verb. dr; Oorspr. uitg.: 1893
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 1834
URL: http://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_204331
Onderwerp: Biologie: natuurlijke historie
Trefwoord: Natuurlijke historie, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Het boek der natuur: natuurkundig leesboek voor scholen en huisgezinnen
Vorige scan Volgende scanScanned page
91
Keu andere volksdrank is het bier, dat uit
verscheiden graansoorten bereid wordt. In de
geschiedenis lezen wij, dat reeds de eerste
bewoners van ons land een gerstedrank ken-
den , waarvan zij bij leesten een ruim gebruik
maakten.
Het bier krijgt zijne bedwelmende eigenschap-
pen gedeeltelijk door de bijvoeging van hop ,
de zaaddoozen van eene kUmmende plant, welke
met groote zorg gekweekt wordt.
lüer is een gegist aftreksel, of afkooksel van
gerst, rogge , enz..
Eerst laat men de graankorrels door bevoch-
tiging op een steenen vloer, ontkiemen. De
korrels zwellen en een gedeelte van den in-
houd verandert in suiker. Door onder den
steenen vloer een vuur te ontsteken, verdro-
gen de zaadkorrels en wordt het ontkiemde
plantje gedood. Deze verdroogde graankorrels
noemt men mout. P>ij het brouwen worden
zij weder in warm water geweekt; zij laten de
suiker los , welke dan in het water wordt op-
genomen. Na bezinking, wordt de vloeistof
met hop in een ketel gekookt, en na op eene
warmte van 50 tot GO graden te zijn afgekoeld,
door toevoeging van gist, tot gisting gebracht.
Door bijvoeging van andere stollen tracht men
de bedwelmende eigenschappen van het bier te
verhoogen, of geur en kleur te veranderen.