Boekgegevens
Titel: Het boek der natuur: natuurkundig leesboek voor scholen en huisgezinnen
Auteur: [niet beschikbaar]
Uitgave: Tilburg: R.K. Jongens-Weeshuis, 1894
2e, verb. dr; Oorspr. uitg.: 1893
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 1834
URL: http://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_204331
Onderwerp: Biologie: natuurlijke historie
Trefwoord: Natuurlijke historie, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Het boek der natuur: natuurkundig leesboek voor scholen en huisgezinnen
Vorige scan Volgende scanScanned page
89
nen tot poeder gemalen worden. Dit poeder
laat men op kokend water aftrekken. In deze
streken voegt men bij de koffie veelal fijn ge-
malen wortelen van de cichoreiplant of gebran-
de stroop.
De thee is niet zoo algemeen verspreid als
de koffie. Jaarlijks wordt in ons werelddeel
50 millioen KG. ingevoerd.
Thee noemt men de bladeren van een struik,,
die in China groeit en aldaar zeer veel ver-
bouwd wordt. Hij ziet er nagenoeg uit als
onze kruisbessen-struiken. In het wild wordt
hij tot vier meter hoog; in theetuinen gekweekt,
bereikt hij slechts eene hoogte van twee meter.
Men zet die struiken in rijen , 3 tot 4 voet
van elkaar en houdt den grond tusschen de
planten zorgvuldig schoon.
De altijd groene bladeren zijn vijf cM. lang
en leerachtig, vooral als zij ouder worden. Men
plukt ze daarom, als ze nog zacht zijn. Het
inzamelen der bladeren begint, als de struik
vier of vijf jaar oud is en duurt tot het tiende
of twaalfde jaar. Gewoonlijk oogst men drie-
maal.
De voornaamste oogst valt in Mei of Juni.
De afgeplukte bladeren worden op bamboes-
matten gedroogd en gedurende 5 minuten boven
een houtvuur geroosterd, daarna op lange tafels
met de hand gerold, waardoor de sappen in