Boekgegevens
Titel: Het boek der natuur: natuurkundig leesboek voor scholen en huisgezinnen
Auteur: [niet beschikbaar]
Uitgave: Tilburg: R.K. Jongens-Weeshuis, 1894
2e, verb. dr; Oorspr. uitg.: 1893
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 1834
URL: http://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_204331
Onderwerp: Biologie: natuurlijke historie
Trefwoord: Natuurlijke historie, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Het boek der natuur: natuurkundig leesboek voor scholen en huisgezinnen
Vorige scan Volgende scanScanned page
83
langen winter. Geheele bedden tnet aaladetje-
tvassen : latuw , kropsalade , andijvie, kers en
veldsla wachten slechts de hantl, welke ze i)e-
reidt en aan tafel opdient. Hier slingeren de
peuhjewassen om de hooge staken of tusschen
het lagere rijshout: doperwten , (jroene , gele ,
grauwe erwten en snijboonen; verder komen
groote of tuinboonen. Daar schieten de wor-
tel- , knol- en bolgewassen hun (ijn gesneden
groen, of gladden stengel omhoog. Het zijn
roode , witte , gele en zwarte wortelen , rapen ,
ramenassen , radijzen , uien , prei, selderij, ker-
vel, peterselie, schorseneren en aspergies. Ginds
worden de zachte spinazie, de porselein en an-
dere moeskruiden gekweèkt. AVat zegt gij van
dien overvloed ? Voeg daarbij de menigte
verschillende boouivruchten, welke ieder kinfl
bij name kent en, die zoowel gedroogd als
ingemaakt, zoo gestoofd als rauw uit de hand
overheerlijk zijn. Kutteel, suiker, peper, mos-
taard, iu)temuskaat en kruidnagelen, alle voort-
brengselen uit het plantenrijk, kruiden onze
spijzen.
Maar ik noemde u nog een ander hoofdvcjed-
sel, n. I. het brood. Dit bekleedt onder de
spijzen wel den eersten rang. Waar de Zalig-
maker ons leert onze noodwendigheden aan
zijnen llemelschen Vader aan te bevelen, legt
Hij ons de woorden in den mond: « Geef ons
heden ons dagehjksch brood." De mensch arbeidt