Boekgegevens
Titel: Het boek der natuur: natuurkundig leesboek voor scholen en huisgezinnen
Auteur: [niet beschikbaar]
Uitgave: Tilburg: R.K. Jongens-Weeshuis, 1894
2e, verb. dr; Oorspr. uitg.: 1893
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 1834
URL: http://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_204331
Onderwerp: Biologie: natuurlijke historie
Trefwoord: Natuurlijke historie, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Het boek der natuur: natuurkundig leesboek voor scholen en huisgezinnen
Vorige scan Volgende scanScanned page
82
ziet men telken jare den aardappeloogst met
zekeren angst te gemoet, want ieder jaar lijden
de aardappelen min of meer aan die ziekte.
In zijn vaderland groeit de aardappel in een
steenachtigen, leemigen doch vrij lossen grond.
In Europa worden zand- en kleigronden vooral
tot den aardappelbouw gebruikt.
De aardappel wordt (jepoot. Men gebruikt
tot het poten heele of doorgesneden aardappe-
len , als er maar oogen aan zijn. Men rooit
de aardappelen, als het loof verwelkt, en be-
waart ze in vorstvrije kelders of in kuilen,
waarin ze, tot een dijk opgehoopt, met stroo
en vervolgens met aarde bedekt worden.
Uit aardappelen wordt aardappelmeel, stroop,
suiker, azijn, en soms jenever bereid.
Bij dit kostelijke voedsel schonk God ons eene
menigte planten, welke als toespijs dienen en
zoo talrijk zijn, dat voor behoorlijke afwisseling
is gezorgd, liet dagelijksch gebruik van een
zelfde toespijs zou weldra walgen en den eet-
lust schaden.
Doorloop de paden van een moestuin, waar
al die planten worden gekweekt. Daar groeien
de roode en witte kooien, de savoije- en boeren-
kool , de spruit- en de bloemkool, welke laatste
uit Italië is ingevoerd. Als versehe groenten
zijn zij zeer smakelijk, en ingemaakt, bieden
zij eene aangename toespijs gedurende den