Boekgegevens
Titel: Het boek der natuur: natuurkundig leesboek voor scholen en huisgezinnen
Auteur: [niet beschikbaar]
Uitgave: Tilburg: R.K. Jongens-Weeshuis, 1894
2e, verb. dr; Oorspr. uitg.: 1893
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 1834
URL: http://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_204331
Onderwerp: Biologie: natuurlijke historie
Trefwoord: Natuurlijke historie, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Het boek der natuur: natuurkundig leesboek voor scholen en huisgezinnen
Vorige scan Volgende scanScanned page
150
kaasstof ten doel. Om de kaasstof uit de melk
te verkrijgen, voegt men er water bij, waarin
een stukje van eene kallsmaag geweekt is. Wel-
dra zondert zich eene witte vlokkige massa af:
de kaasstof. Door aanhoudend roeren worden
deze vlokken verdeeld; de kaasstof zinkt dan
naar den bodem van het vat, waarin de melk
zich bevindt. Men schept de waterachtige stof,
roei geheeten, voorzichtig af, en de achterge-
bleven kaasstof wordt in potten gekneed, om ze
geheel lijn te maken. Daarna wikkelt men ze
in een doek en brengt ze onder de pers. Dij
het persen wordt de laatste hoeveelheid ivei,
die nog met de stof vermengd is verwijderd.
Hierna wordt de kaas gepekeld, dat is : eenigen
tijd met eene sterke oplossing van keukenzout
in aanraking gebracht. Als de kaas uit de
pekel genomen en gevormd is, worden alle
onellënheden afgeschraapt.
De kaas is van verschillend gehalte en soort,
naar gelang zij gemaakt wordt van zure of
zoete, afgeroomde ol niet afgeroomde melk. Ook
wordt zij op verschillende wijzen gekruid.
Men kan de verschillende kaassoorten tot deze
twee terugbrengen: vette en magere kaas. De
eerste wordt bereid uit zoete melk, waarin de
boter nog aanwezig is, de tweede uit melk,
waaruit vooraf de boter geheel of ten deele
verwijderd is.