Boekgegevens
Titel: Het boek der natuur: natuurkundig leesboek voor scholen en huisgezinnen
Auteur: [niet beschikbaar]
Uitgave: Tilburg: R.K. Jongens-Weeshuis, 1894
2e, verb. dr; Oorspr. uitg.: 1893
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 1834
URL: http://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_204331
Onderwerp: Biologie: natuurlijke historie
Trefwoord: Natuurlijke historie, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Het boek der natuur: natuurkundig leesboek voor scholen en huisgezinnen
Vorige scan Volgende scanScanned page
149
sens; van de hoornen en klauwen worden kam-
men en andere voorwerpen gemaakt; de huid
wordt tot leder bereid; van de beenderen wor-
den knoopen en andere dingen vervaardigd,
ook worden zij gemalen en als mest op de
velden gestrooid. Er is niets aan dit dier, wat
niet tot nut van den mensch gebruikt wordt.
Uit de melk worden boter en kaas bereid. .Melk
is eene vloeistof, welke grootendeels uit water
bestaat. In dit water zijn eenige stolfen opge-
lost en andere gemengd. Tot de laatste belioort
het vet of de boter der melk , welke als kleine
bolletjes daarin voorkomt. Tot de opgeloste
stoffen behooren de kaasslof, (eiwit) melksuiker
en zouten. Laat men melk rustig staan , dan
stijgen de vetdeelen, welke zij bevat, naar
boven, wijl deze lichcer zijn dan het vocht,
waarin zij voorkomen. Daardoor vormt zich
aan de oppervlakte eene laag geelachtige, vette
melk, room geheeten. Door de melk te kar-
nen , verkrijgt men de boter. Hetgeen na de
verwijdering der boter overblijft, Iieet karnemelk.
De boter moet goed uitgewasschen worden, om
alle melkdeelen te verwijderen, anders wordt
zij spoedig ransig of sterk van smaak. Wil
men ze lang bewaren, dan moet men ze zouten.
2 DG. zout op ieder KG. boter is daartoe vol-
doende.
De kaasbereiding heeft de afzondering der