Boekgegevens
Titel: Het boek der natuur: natuurkundig leesboek voor scholen en huisgezinnen
Auteur: [niet beschikbaar]
Uitgave: Tilburg: R.K. Jongens-Weeshuis, 1894
2e, verb. dr; Oorspr. uitg.: 1893
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 1834
URL: http://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_204331
Onderwerp: Biologie: natuurlijke historie
Trefwoord: Natuurlijke historie, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Het boek der natuur: natuurkundig leesboek voor scholen en huisgezinnen
Vorige scan Volgende scanScanned page
141
vogel tot snel en langdurig vliegen zeergeschikt
is. De vier teenen der pooten raken alle den
grond en zijn geheel van elkaar gescheiden.
]3rie zijn naar voren en één teen is achter-
waarts gericlit. De staart der didven heeft 10
tot 12 groote stuurpennen. ïwee of driemaal
's jaars legt de duif 2 langwerpige eieren. De
ouden voeden hare jongen eenigen tijd uit den
krop. liet voedsel der duiven zijn vruchtenen
voornamelijk plantenzaden. —
De duif wordt ongeveer 10 jaren oud.
De duif behoort tot de nuttige vogels. Wel
richt zij schade aan door het wegpikken van
vele plantenzaden, maar het nut overtreft ver
liet nadeel. Ook wordt het vleesch der duiven
gegeten.
Eenige soorten van duiven bespi'eken wij
nader en beginnen met de rimjdidf, die ook
wel hout-, bosch- of tvoiiddidf genoemd wordt,
in enkele streken geeft men haar den naam
van koolduif, wijl zij zich in den winter aan
de kooien, die boven de sneeuw uitsteken,
vergast. Zij is de grootste der in het wild
levende duiven. Bek en pooten zijn rood, de
oogappel heeft eene gele kleur, over den nek
ligt een metaalglans, de halskraag heeft twee
groote witte vlekken, die elkaar bijna raken
en een ring schijnen te vormen, waaraan zij
den naam ringduif te danken heeft. Zij is
een schuwe vogel, die zijn nest het liefst in