Boekgegevens
Titel: De kleine Buijs: natuurkundig schoolboekje
Auteur: Buijs, Johannes
Uitgave: Groningen: M. Smit, 1861
3e dr; 1e dr.: 1859
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: P.B. 1534 : 3e dr.
URL: http://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_204298
Onderwerp: Natuurkunde: natuurkunde: algemeen
Trefwoord: Natuurkunde, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   De kleine Buijs: natuurkundig schoolboekje
Vorige scan Volgende scanScanned page
63
met koud water zet, bevriest liet water om de flesch,
terwijl de M'ijn dooit. Zoo gij geen bevroren wijn
hebt, kunt gij ditzelfde verschijnsel zien aan bevroren
appelen of knollen , die gij in koud water werpt. In-
dien gij sneeuw en zout vermengt op een bord, dat
op eene natte tafel staat, vriest het bord vast en de
sneeuw en het zout smelten. Zet gij op het bord een
sclioteltje met suikerwater dan bevriest dit laatste.
Op dergelijke wijze vervaardigen de banketbakkers
het ijs; dat op warme dagen zoo verfrisschend en aan-
genaam is.
Thermometer.
Alle ligchamen, die warm worden, zetten zich uit.
De kleine deeltjes, waaruit ieder ligchaam bestaat, ver-
wijderen zich van elkander en het geheele ligchaam
wordt daardoor grooter. Iets dat warm is, neemt dus
altijd meer plaats in dan als het koud is. Eene staaf
ijzer zal, gloeijend gemaakt, langer zijn dan wanneer
ze weêr afgekoeld is,
In Parijs, de hoofdstad van Frankrijk, weken twee
muren van een gebouw merkelijk van elkander af.
Men was beducht, dat er door instorting vroeger of
later groote ongelukken zouden plaats hebben. Daar-