Boekgegevens
Titel: De kleine Buijs: natuurkundig schoolboekje
Auteur: Buijs, Johannes
Uitgave: Groningen: M. Smit, 1861
3e dr; 1e dr.: 1859
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: P.B. 1534 : 3e dr.
URL: http://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_204298
Onderwerp: Natuurkunde: natuurkunde: algemeen
Trefwoord: Natuurkunde, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   De kleine Buijs: natuurkundig schoolboekje
Vorige scan Volgende scanScanned page
19
lioeden zijn van stroo gevlochten. Katoenen , kleede-
reu en de pit van kaars of lamp zijn van katoen ver-
vaardigd , dat ons de katoenstruik verschaft. AVijn wordt
door persing en gisting uit druiven bereid. Ook ver-
vaardigt men bessenwijn van aalbessen , appelwijn van
appelen en meer andere soorten van wijn uit andere
vruchten. Van granen en aardappelen stookt men je-
never. Touwwerk, zeildoek, garen en verdere stoffen
van vlas komen mede uit het plantenrijk. Veel papier,
dat vau oud linnen eii katoen gemaakt wordt, dankt
men eveneens aan het plantenrijk.
Een groot deel van ons voedsel, en van het voed-
sel der dieren is uit het plantenrijk. Zelfs zijn er plan-
ten , die weer voedsel aan andere planten geven. Denkt
maar aan de schimmel, het warkruid en andere woe-
kerplanten.
Bijna dagelijks eten wij brood en aardappelen. Veelal
wordt bij het middagmaal groente gebruikt: kool, roode
of witte, savoije of kappersche, boerekool of bloem-
kool; witte of gele rapen, uijen, peen, sla, andijvie,
zuring, postelein, appelen, peren, aspergies, schorse-
nelen en meer andere groenten.
Ook de fruiten zijn een verfrisschend voedsel. Drui-
ven , perziken , abrikozen, kersen , frambozen, aard-
beijen, aalbessen en kruisbessen behooren er toe.
Hoe heerlijk versieren de planten onze tuinen en
velden! Nooit is het oog verzadigd, als men in den
2*