Boekgegevens
Titel: De werelddeelen: aardrijkskunde voor de lagere school
Auteur: Boeser, J.C.; Neck, D.C. van
Uitgave: Arnhem: J. Voltelen, 1886
2e dr
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: Obr. 1880
URL: http://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_200301
Onderwerp: (Sociale) geografie, cartografie, planologie, demografie: geografie van de aarde
Trefwoord: Geografie, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   De werelddeelen: aardrijkskunde voor de lagere school
Vorige scan Volgende scanScanned page
26
Het binnenland bestaat nit een plateauvormig hoog-
land, dat zich in het zuiden en oosten tot een tame-
lijk hoog gebergte, het Fransche Middelge-
•b e r g t e, verheft (C evennes, gebergte van
Auvergne, Vogezen) en naar het westen en
noorden langzamerhand in de laagvlakte overgaat. Als
grensgebergten noemen we vooral de hooge en ruwe
P y r e n e ë n, de hoogere, doch minder ruwe Alpen
en de Jura.
De Fransche rivieren ontspringen meest op het Mid-
delgebergte of ontvangen van daar een rijken toevoer
van water. Naar het noorden wenden zich de M a a s,
de Schelde en de Seine; naar den Atlantischen
Oceaan stroomen de Loire en de Garonne, naar
de Middellandsche Zee de Rhône. Elk van deze
stroomen heeft talrgke zijrivieren, die dikwijls goed
bevaarbaar zyn en door een uitstekend kanaalnet met
elkaar verbonden zijn (Kanaal du Midi, Marne-Rijn-
kan.).
Deze rijke besproeiing en het heerlijke klimaat
(vooral in het zuiden aan de Middellandsche Zee)
werkten zeer gunstig op den bodem, die dan ook
grootendeels zeer vruchtbaar is en vooral wijn, ooft
en graan oplevert.
Als een zeer onvruchtbaar gedeelte van Frankrgk
zijn vooral de onder den naam van Landes bekende
heidevlakten langs de Atlantische Zee tusschen de
Garonne en de Pyreneën te vermelden.
Het noorden levert vooral graan en ooft (appelwijn),
het midden en zuidwesten (Champagne, Bourgondië,
Bordeaux) vooral wijn op. In de streken langs de
Middellandsche Zee tieren zelfs zuidvruchten (olijven,
citroenen, enz.).