Boekgegevens
Titel: Grondbeginselen der natuurkunde, door de eenvoudigste proeven toegelicht
Serie: Van Druten & Bleekers goedkope bibliotheek voor alle standen, of verzameling van nuttige werken over allerlei vakken van wetenschap door de beste der hedendaagse schrijvers, [1e afd., serie 1], dl. 12-14
Auteur: Crüger, F.E.J.; Logeman, W.M.
Uitgave: Sneek: Van Druten & Bleeker, 1856-1858
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: NOK 09-61
URL: http://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_200029
Onderwerp: Natuurkunde: natuurkunde: algemeen, Natuurkunde: meetmethoden, meettechnieken en instrumentatie van de natuurkunde
Trefwoord: Natuurkunde, Experimentele natuurkunde, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Grondbeginselen der natuurkunde, door de eenvoudigste proeven toegelicht
Vorige scan Volgende scanScanned page
724
warming niet onmiddellijk op eenen drievoet, maar legge er
vooraf eene schaal of een stuk blik op , dat men met eene dikke
laag zand of, beter nog, ijzervijlsel overdekt. Den längeren arm
der buis late men in een ledig open glas dompelen, dat in
zeer koud bronwater staat. Verhit men nu de kookflesch, dan
stijgen er dampen omhoog, geraken door de buis in het koud
gehoudene glas en worden door de afkoeling daarin weder drup-
vormig vloeibaar. Is de helft van den brandewijn uit de kook-
flesch verdampt, dan verwijdere men de lamp en neme tevens
den schotel met het glas weg. De brandewijn, een mengsel van al-
cohol en water, is gedestilleerd geworden; een gedeelte van het
mengsel is door verdampen van het andere gescheiden, en zijne
dampen zijn door afkoeling weder zoo verdigt, dat hij in drup-
pels neerviel (de sti 11 are, necrdruppelen). Water en alcohol
veranderen niet bij de zelfde temperatuur in damp, de alcohol
is vlugtiger. Er wordt daarom eene grootere hoeveelheid alco-
hol en weinig water luchtvormig, en de in het glas verdigte
vloeistof is rijker aan alcohol of sterker geworden. Door her-
haalde destillatie zoude men den alcohol bijna geheel van het
water kunnen scheiden. Bij de uitvoering in het groot verhit
men het mengsel in koperen ketels en rigt den toestel zoo in
dat de vloeistof of tweemaal gedestilleerd, of de damp onder
weg een weinig afgekoeld, en daardoor de ligter drupvormig
wordende waterdamp afgescheiden wordt.
Door de destillatie laten zich niet slechts ligter vlugtige stof-
fen van moeijelijker vlugtige scheiden, die tot hare verdamping
eene grootere hitte vereischen, maar eveneens vlugtige stoffen
van niet vlugtige. Zoo is gedestilleerd water zuiverder
dan bronwater en vrij van de aardachtige en zoutachtige deelen,
die in den destilleerketel achterblijven.
Blaas blaaslamp of seolipila. Niet zelden komt men
lamp. bij het doen van proeven in het geval van vrij dikke glazen
buizen te moeten buigen, waartoe de eenvoudige spirituslamp