Boekgegevens
Titel: Grondbeginselen der natuurkunde, door de eenvoudigste proeven toegelicht
Serie: Van Druten & Bleekers goedkope bibliotheek voor alle standen, of verzameling van nuttige werken over allerlei vakken van wetenschap door de beste der hedendaagse schrijvers, [1e afd., serie 1], dl. 12-14
Auteur: Crüger, F.E.J.; Logeman, W.M.
Uitgave: Sneek: Van Druten & Bleeker, 1856-1858
Auteursrechten: Zie auteursrechten
Citeerinstructie: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, UBM: NOK 09-61
URL: http://schoolmuseum.uba.uva.nl/bookid/LCSM_200029
Onderwerp: Natuurkunde: natuurkunde: algemeen, Natuurkunde: meetmethoden, meettechnieken en instrumentatie van de natuurkunde
Trefwoord: Natuurkunde, Experimentele natuurkunde, Leermiddelen (vorm)
Bekijk als:      
Scan: Afbeeldinggrootte:
   Grondbeginselen der natuurkunde, door de eenvoudigste proeven toegelicht
Vorige scan Volgende scanScanned page
482
w ij n g e e s t ontbonden. Alleen de korrelsuiker (de suiker
uit zetmeel) 1) is geschikt om al aanstonds eene wijngisting te
ondergaan.
Wijnbereiding, bierbron wen, j ene verstoken en
broodbakken zijn vier bedrijven, die op de wijngisting
berusten. Bij het jeneverstoken tracht men de geheele hoe-
veelheid der aanwezige stijfselsuiker in wijngeest en koolzuur te
ontbinden, bij de wijnbereiding en het bierbrouwen slechts het
grootste gedeelte; bij het bakken wordt slechts een klein
gedeelte der suiker in gisting gebragt, en het komt daarbij niet
op den zich vormenden \vijngeest, maar op de ontwikkeling van
het koolzuur aan, dat Ijij zijn ontwijken het deeg luchtig maakt.
De gevormde wjngeest ontwijkt geheel bij het bakken.
Azijn- 269. De azijnvorming.
vormmg. proef. Een mengsel van 8 hoeveelheden rivierwater of
regenwater en een deel sterke brandewijn worde in een
bierglas, waarin men eene met azijn doortrokkene snede brood
gelegd heeft, bij matige warmte bewaard. Over het bierglas worde
"een stuk papier met gaatjes gebonden, waardoor de lucht in
het glas kan komen. Na verloop van verscheidene weken is de
wijngeesthoudende vloeistof in azijn omgezet. In
een digt gesloten vat vormt zich geen azijn, omdat de zuurstof
der lucht daartoe moet medewerken. Gelijk eene ligt ontbind-
bare stof de suiker, onder welke zij gemengd is, als 't ware
aansteekt en den aanstoot tot hare onbiuding geeft, zoo spoort
de zure azijn, die onder eene wijngeesthoudende vloeistof ge-
mengd is, de geheele vloeistof aan om zuurstof op te nemen.
De azijnvorming bestaat in eene verbinding vjin
den wijngeest met de zuurstof der lucht.
Men kan daarom veel sneller azijn bereiden, wanneer men
verdunden brandewijn in veelvuldige aanraking met de lucht
1) En slijmsuiker. Ln.